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Bolachas de S. Valentim

Olá, feliz Dia de S. Valentim!
Como hoje é um bom dia para um docinho (e não são todos?!) decidi deixar-vos esta receita de bolachas. Na verdade, esta é a receita mais fácil de bolachas que tenho, é em simultâneo, muito versátil pois permite que sejam servidas simples, com recheio ou cobertas com chocolate 😋 


Passamos à receita?! Vão necessitar de:
250gr de mix sem glúten panificável
100gr de açúcar demerara ou de côco
Raspa de 1 limão
1c. café de goma xantana
1 pitada de sal
125gr de substituto de manteiga (usei da Violife) à temperatura ambiente
1 ovo
Compota a gosto q.b. (usei de framboesa)

Esta receita é mais rápida se usarem a Bimby®, mas podem fazer de forma tradicional.
Juntam todos os ingredientes na Bimby® com o substituto de manteiga cortado aos pedaços pequenos. Trituram 20seg e depois amassam 2min.
Esticam a massa com o rolo entre 2 folhas de papel vegetal e cortam com as formas que desejarem. 
Para bolachas recheadas, cortam todas com a mesma forma e depois metade da quantidade cortam também o meio, com o cortador coração, por exemplo. Não descartem o meio, dão umas mini-bolachas super fofas 😁
Levam ao forno a 180º ventilado durante 8-10min. Retiram e deixam arrefecer sobre uma grelha. Atenção, estas bolachas partem-se com muita facilidade.
Depois de frias é só colocar a compota nas bolachas inteiras e colocar as outras sem meio por cima.


Caso prefiram mergulhá-las em chocolate, derretem o chocolate em banho-maria com um pouco de bebida vegetal (só para ajudar a derreter) e depois de terem as bolachinhas frias mergulham cuidadosamente, colocando-as em seguida sobre papel vegetal. Para solidificarem mais rapidamente, coloquem no congelador/arca, no frigorífico não porque a humidade deste não favorece as bolachinhas 😉

Uma dica importante, se optarem por bolachas recheadas, estiquem mais a massa, não se esqueçam que irão juntar duas... Para bolachas simples ou para mergulhar em chocolate podem deixá-las mais gordinhas.


Como puderam ver pelas fotos eu fiz recheadas e as mini bolachas mergulhei em chocolate, não sei dizer de quais gostei mais 😂

DICA: experimentem também com canela e raspa de laranja 😋

Espero que gostem.
Até breve, bons e saudáveis cozinhados!

            Sempre que possível optem por ingredientes biológicos e evitem o desperdício

English version
Hello, happy Valentine's Day! Since today is a good day for a sweet treat (but aren't they all?!), I decided to share this cookie recipe with you. Actually, this is the easiest cookie recipe I have, and it's also very versatile because you can serve them plain, with filling, or covered in chocolate 😋

                               

Shall we move on to the recipe? You will need:

  • 250g of gluten-free flour blend
  • 100g of demerara sugar or coconut sugar
  • Zest of 1 lemon
  • 1 teaspoon of xanthan gum
  • A pinch of salt
  • 125g of butter substitute (I used Violife) at room temperature
  • 1 egg
  • Jam of your choice as needed (I used raspberry)

This recipe is quicker if you use a Thermomix®, but you can also make it traditionally.

Combine all the ingredients in the Thermomix with the butter substitute cut into small pieces. Pulse for 20 seconds and then knead for 2 minutes.

Roll out the dough between two sheets of parchment paper and cut out shapes as desired. For sandwich cookies, cut all of them with the same shape cutter, and then cut the center out of half of them using a heart-shaped cutter, for example. Don't discard the centers; they make cute mini cookies 😁

Bake in a preheated oven at 180°C (fan-assisted) for 8-10 minutes. Remove from the oven and let them cool on a wire rack. Be careful, as these cookies break very easily.

Once cooled, simply spread jam on the whole cookies and place the top cookies (without centers) on them.

If you prefer to dip them in chocolate, melt the chocolate in a double boiler with a little bit of plant-based milk (just to help melt it). Once the cookies are cold, carefully dip them in the melted chocolate, then place them on parchment paper. To solidify more quickly, you can put them in the freezer. Avoid putting them in the refrigerator as the humidity there may not favor the cookies.

An important tip: if you choose to make sandwich cookies, roll out the dough a bit thinner, as you'll be sandwiching two cookies together. For plain cookies or those to be dipped in chocolate, you can make them a bit thicker


As you could see from the photos, I made some filled cookies and dipped the mini cookies in chocolate. I can't say which I liked more 😂
TIP: You can also try adding cinnamon and orange zest for a delicious variation 😋
I hope you enjoy them. Until next time, happy and healthy cooking!
Remember to choose organic ingredients whenever possible and avoid waste.

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